Mrożenie to bardzo skuteczny sposób przechowywania żywności. Mrożona żywność może być przechowywana przez kilka miesięcy, a wręcz przez rok bez jakichkolwiek strat jakości czy składników odżywczych. Metody konserwowania i suszenia sprawiają, że żywność traci witaminy i składniki mineralne, co więcej zmienia swój wygląd i nie prezentuje się już tak atrakcyjnie, jak świeża.
Znacząca większość towarów spożywczych można natomiast zamrozić i dzięki takiej metodzie możemy je przechować na de facto długi okres czasu i cieszyć się nimi także wówczas, kiedy nie są dostępne na rynku w stanie świeżym. Mrożeniu mogą podlegać przede wszystkim sezonowe owoce i warzywa, które można zakupić tylko przez pewien czas w roku. Bez wątpienia metodę mrożenia wykorzystujemy także do przechowywania mięsa, potraw mącznych i innych towarów. Właściwie każdy rodzaj żywności wymaga mrożenia w nieco innej temperaturze. Im bardziej nietrwały jest produkt, tym należy go mrozić w niższej temperaturze. Komory mroźnicze są niezwykle wygodne w użytkowaniu, więc można bez problemu wykorzystywać je stosownie już od pierwszego dnia. Ważne jest jednak prawidłowe zastosowanie przestrzeni w takiej komorze, aby móc efektywnie spożytkować miejsce. Wyłącznie wówczas będziemy posiadać pewność, że nie dochodzi do strat energii elektrycznej wykorzystywanej do zamrażania towarów znajdujących się w zamrażarce. Oczywiście wszystkie produkty do mrożenia należy także gruntownie podpisać, byśmy po kilku miesiącach albo w tygodniach wiedzieli, co znajduje się w konkretnym opakowaniu.
Źródło: dawsonrentals.com.pl