Sterylizatory to specjalne urządzenia, które przyczyniają się dezynfekowania różnego rodzaju przedmiotów. Posiada ono na celu usunięcie z nich wszystkich zarazek i drobnoustrojów, które mogłyby posiadać niekoniecznie bardzo dobry wpływ na zdrowie osób, jakie będą miały z nimi kontakt.
Na przykład powszechnie używa się sterylizatory w przemyśle gastronomicznym i kosmetycznym. W gastronomii sterylizuje się sztućce, czy noże, których kucharze używają do przygotowywania potraw.
W sterylizatorach częstokroć stosuje się promienie UV i to one przyczyniają się do wyeliminowania czynnika niebezpiecznego. Urządzenia, które spełniają takie zadania, mają specjalnie opracowaną budowę. W wielu przypadkach projektuje się je ze stali kwasoodpornej, dzięki czemu są one fantastycznie stateczne. Sterylizatory mają dzisiaj bardzo szerokie wykorzystanie. Dzięki nim możliwa jest dezynfekcja wody, przy czym nie zmienia się jej stanu chemicznego. Takie urządzenia można wykorzystywać na basenach, co pozwala zrezygnowanie z chlorowania wody. Sterylizatory stosować można również w browarach czy rozlewaniach wód mineralnych. Zdarza się, że używa się je też w szklarniach zamkniętych. Z powodzeniem odnajdują się one w oczkach wodnych, bo ich wykorzystanie przyczynia się do wyeliminowania zazielenienia wody i rozwoju w niej bakterii. Są to urządzenia mało kosztowne w eksploatacji i dlatego ichniejszym popularność stale się zwiększa. W pewnych przypadkach zakłady produkcyjne mają obowiązek wyposażania się w sterylizatory. Spotyka się je też w gabinetach medycznych. Sterylizacja jest powszechnie stosowana w lecznictwie.
Więcej: sterylizator uv.