Chłodzenie żywności

Mrożenie jest od lat bezwzględnie odpowiednim sposobem na utrwalenie żywności. Oczywiście działa sporo metod, dzięki którym możemy przechowywać żywność na dłużej, niemniej jednak żadna nie jest tak skuteczna, jak mrożenie żywności. W dawnych czasach żywność głównie suszono.

Suszenie w słońcu sprawiało, że produkty spożywcze pozbywały się wody, a przez to zahamowane były wszelkie procesy psucia się tych produktów spożywczych. W przyszłości stosowano solenie a także naturalne zamrażanie w takich warunkach, na jakie umożliwiała niska temperatura. Wynalazek zamrażarek prawił, że przechowywanie żywności stało się jednakże o wiele prostsze. W tej chwili możemy przechowywać produkty spożywcze wręcz przez czas kilku miesięcy lub nawet rok bez obawy o to, że się zepsują albo ich jakość drastycznie się pogorszy. Szokowe mrożenie jest jedną z najnowocześniejszych metod mrożenia i używa się ją w zakładach przetwórstwa spożywczego. Forma ta umożliwia bardzo szybkie zamrożenie produktów spożywczych, czyli poddanie ich szokowej temperaturze, co sprawia, że czas niezbędny na zamrożenie ulega znacznemu skróceniu, co ponadto ogranicza się koszty mrożenia. Szokowo mrożone produkty wolniej się psują. W wysokiej temperaturze psucie żywności zachodzi bardzo szybko, a im temperatura jest niższa, tym bardziej ten proces zostaje spowolniony. Obecnie zarówno w zastosowaniach domowych, jak i w przetwórstwie wykorzystuje się też szokowe schładzanie, a lodówki i zamrażarki odgrywają niebywale ważną funkcję i w tej chwili nawet nie wyobrażamy sobie życia bez tych urządzeń.

Zobacz więcej: używane chłodnie sprzedaż.

Dodaj komentarz